I begynnelsen skapades inga skorpor.
Det var bröd och det var bullar som bakades.
I begynnelsen var barnen små,
deras dagar användes till att upptäcka världen
och det dem upptäckte berättade de för mamman.
Hittar i "den första boken" historien om skorpan:
"Alle" 2 ½ år får i uppdrag att dammsuga under köksbordet.
Där hittar han en större brödbit.
- Oh macka
In i munnen stoppas brödbiten.
- Nää orpa
säger han sedan.
Nu har mamman avancerat och bjuder på riktigt bakade skorpor,
så man kan säga att det har hänt lite på 16 år.
Kallas kanske utveckling.
Då blir det citronskorpor och saffran-skorpor i stället för macka-skorpor,
som hon hoppas är ett minne blott.
som hon hoppas är ett minne blott.
Citronskorpor
1 citron
50 g smör
1.5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krdm salt
Gör så här:
Cirka 40 stycken.
Använd gärna en mixer/ matberedare för att göra degen.
Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanilj och salt i en
bunke eller i matberedaren. Tärna smöret och blanda ner det. Knåda eller hacka
samman tills smöret löst sig.
Tvätta citronen noga och riv det yttersta av skalet
riktigt fint. Blanda ner i degen tillsammans med två matskedar citronsaft från
citronen.
Tillsätt äggen och knåda ihop till en slät deg.
Låt degen vila svalt cirka 15 minuter.
Tag upp på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar.
Rulla ut till längder, lika långa som bakplåten. Platta till längderna så de
blir cirka en centimeter tjocka och 6-7 centimeter breda.
Grädda längderna i cirka 12 minuter i 200 grader.
Tag ut plåten, låt svalna något men inte helt och skär
sedan längderna i centimetertjocka skivor, gärna på snedden så skorporna blir
längre och får en vacker form.
Sätt in plåten i den varma ugnen och stäng av värmen.
Torka skorporna på plåt eller galler i eftervärmen i
ugnen under natten. Låt ugnsluckan vara lite öppen.
Skorporna håller sig fint i en plåtburk eller
papperspåse.
Här hittade jag receptet: http://www.bakakaka.se/citronskorpor-2674139
Saffrans skorpa med mandel hittar du i Leilas receptsamling (Leila bakar).
Saffrans skorpa med mandel hittar du i Leilas receptsamling (Leila bakar).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar