Det finns alltid något att fira om man vill äta tårta.
Till exempel att den första kvinnan som kom upp på Mont Everest topp
var svenska,
Renata Chlumska
är hennes namn.
Får lyssna till hennes föredrag
där hon berättar
hur hon tänker för att nå sitt mål.
Och jag tänker på marängtårta,
när jag ser hennes väg upp.
(en av de snabbaste expeditionerna upp på Mont Everest som gjorts)
Men jag lyssnar också och antecknar för fullt:
Man ska se sig själv lyckas nå sitt mål
och
ha roligt längst vägen
Precis vad jag alltid gör när jag gör tårta:
Ser målet:
Och
har roligt längs vägen:
(Lite klimatförändring i köket, Mont Everest sjunker!)
Får även höra:
Ett litet steg är ändå ett steg fram
och
Vem som helst kan nå vad som helst
Förstår att det kan vara sant. Har ett bevis framför mig.
Så vad passar bättre än en Mont Everest tårta à la Renata
till sönerna.
De kan nämligen behöva få smaka på lite god förebild när deras födelsedagar firas.
Och ja visst ja,
Renata sa också:
Ett misslyckande är om man inte försöker
så här är receptet:
Recept på maräng:
6 äggvitor och 1/4 tsk salt vispas tills det blir hårt
Under vispningen hälls 4 1/4 dl socker tsk-vis i.
4 tsk Maizenamjöl, 2 tsk vinäger och 1 tsk vaniljsocker rörs i
Bred ut smeten på ett smörat papper (och på plåt)
Grädda längst ned i ugnen på första fasen, 130 grader i 95 min.
Dela marängen efter eget tycke. Tårtan på bilden är gjord av två satser maräng.
Recept på citronkräm:
4 st äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
100 g smör
1 tsk citronarom
Lägg äggulor, socker, grädde och mjöl i en kastrull och vispa med en handvisp till en jämn smet.
Mmmmm jag vill ha! Helen
SvaraRadera