tisdag 1 oktober 2013

Behöver inte gå utan strumpor och skor för att göra en Ernst



Åka till Öland med stickjuntan


kräver matsäck som göder kreativiteten.
Därför väljer jag att baka Ernsts bröd.



Tror att det är rätta vägen 


för att lyckas.


Men ska jag vara ärlig så var vägen inte spikrak.
Började med att läsa fel. Tog 1 dl yoghurt i stället för en liter.
Blev lite torrt (som du ser på bilden). Efter upptäckten tillbaka till affären.
Räknade fel på baktiden och var tvungen att åka till jobbet innan brödet var klart.
Sonen dök upp som gubben i lådan och fick ta över.
Däremellan var jag tvungen att störa dottern under skollektionen. 
Var i ugnen skulle brödet stå?
Jag har lektion fick jag till svar
Vet, men det är kris :-/ svarade jag 
 Tänkte att det är tur att ha en dotter som är så pass gammal att hon kan skylla på en förvirrad och omdömeslös morsa. 
Fick dock ett svar.
Brödet ska gräddas mitt i ugnen.
När färgen är mörk, på med folie så att det inte blir svart.

Svårare än så är det inte för att få uppleva det vi får höra från TV-rutan:
Ingredienser som harmoniserar med landskapets färger och med en smak som känns ända ned i fötterna då man vandrar ut från Alvaret
eller något åt det hållet.

Så här bakar du:
Ernst julbröd som blev Mias Ölandsbröd
(tranbär i stället för russin)


Ingredienser:
2 tsk bikarbonat
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 liter naturell yoghurt
2 dl hela hasselnötter
½ dl skalade solrosfrön
2 dl mörk sirap
3 dl torkade aprikoser
2 dl tranbär
2 tsk salt


Gör så här

1. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.
2. Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.
3. Smöra en avlång brödform och istället för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön eller pumpafrön.
4. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.
5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen och låt stå i 60 minuter. Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter för att undvika att det blir bränt.
6. Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.

(www.recept.nu/ernst_kirchsteiger/matbrod)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...