onsdag 14 mars 2012

Sjuksköterskan måste kunna ekvationer. Frågan är vilka?

Två nattarbetspass bakom mig. Ny natt framför mig, men i min egen säng. Men det är nästan så att man önskar att det blir svårt att sova, så att jag kan sitta uppe till gryningen och skriva. Men för att gardera mig (jag kanske sover gott i natt) skriver jag nu mina reflektioner från natten och publicerar innan kväll övergår åter till natt.

För att kunna söka in på sjuksköterske programmet krävs Matematik C. Är det för att man som natt sjuksköterska kontrollräknar narkotikan? Ååå vad vi räknar, (2,4,6,8,10) eller (10,20,30,40,50) eller så kanske man använder sig av 7:ans gånger tabell, eftersom det är 14 tabletter på en karta och för att 14:ons gånger tabell kan vara lite svår, speciellt på natten. Rädd att säga det, men säger det ändå.  En påtänd pundare skulle klara av det här. Möjligtvis skulle det kanske ändå bli brist trots rätt uträkning. (Förlåt alla mattesnillen som även missbrukar, jag har fördomar).


Men mer räknar man väl? Ja visst gör vi det. Det är hur många mg av tex Morfin du blandar i en sprutpump.Eller hur mycket Morfin patienten får i sig per timme och när kommer sprutans innehåll att ta slut? Eller så ska du behöva räkna ut en 1/6 av dygnsdosen. Det är en sjuksköterskas matematiska vardag och det motsvarar inte Matematik C säger en som är både sjuksköterska och matte-couch till tonårsbarnen (men som inte klarar ett enda tal i deras mattebok).

Men vad ska man ha för förkunskper för sjuksköterskeprogrammet om inte matematik är viktigt? Jo psykologi och filosofi! För vad är det sjuksköterskan möter på sin arbetsplats? Inte är det delivering utan det är känslor. Från patienter, från arbetskamrater och från sig själv.
Ilska, sorg, rädsla, kärlek, skam, skuld, chock och glädje. Underbart spännande och utmanande.

Klarar jag av att stå kvar hos patienten som levererar alla sina känslor till mig samtidigt som jag står där med mina egna?  Av mötet att träffa mig ska det komma något gott fram. Ett steg till tillväxt eller ett steg mot trygghet. (Oj, det blev visst matematik - + - = + eller 1+1=3)

Och även om jag själv aldrig har blivit drabbad av sjukdom och död så kanske jag måste kunna möta de existensiella frågorna som ofta kommer som mest när livet är hotat. Varför just jag och Vad är meningen?
Den som kan räkna säger att matematik finns i allt. Jag som inte kan räkna frågar om matematiken även finns i de existensiella frågorna?

Våga gå in! Kanske som inträdesprov till sjuksköterskeprogrammet i stället för matte C? Men det kanske är matematikerna som är de modigaste. De kan nämligen alltid räkna ut resultatet på ekvationen:
Patienten upphöjd till himlen, delad med chock och förtvivlan, gånger skuld, plus skam, multiplicerat med rädsla och ilska, minus kärlek, delat med glädje att få dela med någon som bryr sig om, är lika med att vara människa.

Ja ha, så har jag ännu en gång blivit överbevisad, nu av mig själv att jag har fel. Man måste visst kunna räkna även som sjuksköterka!


 Vågar du gå in? Det kan finnas en svårlöst ekvation där inne.


1 kommentar:

  1. Hej!

    Det är matte B som krävs för att vara behörig till sjuksköterskeprogrammet. Som jag måste säga är mycket enkel. Nästan lika enkel som läkemedelsberäkning när man väl fattat galoppen. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...