onsdag 5 mars 2014

Fet tisdag med lång fettisdagsbulle

Vem kom på att det skulle vara florsocker på en fettisdagsbulle?


Kanske någon som tog bikarbonat i stället för hjorthornssalt i degen.


och som ändå ville skryta med ett gott resultat.

 

Deg:
25 g jäst
2 dl mjölk
50 g smör
2 krm salt
3/4 dl socker
2 ägg
6-7 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt

1. Smula ner jästen i en bunke. 
Häll på lite mjölk och rör ut jästen.
2. Värm resten av mjölken till 37 grader och häll den i bunken.
Tillsätt smör, salt och socker samt det ena ägget.
3.Vispa upp det andra ägget, häll hälften i bunken, spara resten till pensling.
4. Häll drygt hälften av vetemjölet i bunken, lägg i hjorthornssaltet i mitten av mjölet och rör om lite så att det blandas med mjölet.
5. Arbeta degen i maskin ca 4 min.
Tillsätt mer mjöl under under tiden.

6. Låt degen jäsa övertäckt 30 min.

7.Ta upp degen på mjölat bakbord. 
Knådas några minuter.
Rulla ut till en längd och lägg den på bakplåtspapper på plåt.
Låt jäsa under bakduk i ca 20 min.
8. Pensla med resten av ägget och 
grädda i 200 grader i ca 25 min. längst ned i ugnen.
9. Låt längden svalna på galler.
10. Skär av ett lock

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk/grädde
2 dl vispgrädde

11. Gröp ur inkråmet och lägg det i  en skål, riv mandelmassan som blandas i vetebrödskråmet tillsammans med lite grädde eller mjölk.
12. Lägg i mojset i hålrummet.
13..Vispa grädde och spritsa/klicka ut den på längden.
13. Lägg på locket och sikta florsocker över.


Receptet taget ur: Vetebröd - ärligt nygräddat
av Britt Sandquist-Bolin

2 kommentarer:

  1. Vilken fin semla! Mums.. / Helen

    SvaraRadera
  2. Tack vännen! Blir så glad när du blir sugen på min "mat". Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...